ELECTION COMMISSION OF INDIA
NIRVACHAN SADAN, ASHOKA ROAD, NEW DELHI-110001
No. 318/R0 -LC & CS/2016-CCRBE | Dated: 28th January, 2016

Toe

The Chief Electoral Officers of,
All States and UTs of Delhi and Puducherry.

Subject: Frequently Asked Question (FAQ) on Elections to Council of States and
Legislative Councils:

I am directed to forward herewith a set up of Frequently Asked Question
(FAQs) on the: Elections to the Council of States and Legislative Councils and the
resposes to them. It is requested that copies of the same may also be forwarded to the

Returning Officers concerned for their information to necessary action.

Yours fully,

(MADHUSUDAN GUPTA)
UNDER SECRETARY



Frequently Asked Questions (FAQ) on Elections to Council of States and Legislative Councils

(1) Whether an elected member of the legislative assembly of a State or a member of the
electoral college of a Union Territory is entitled to participate as an elector at an election
to the Council of States or State Legislative Council, even before he has assumed his seat
in the legislative assembly and has yet to make and subscribe the requisite oath or
affirmation as a member of the assembly under the Constitution?

Ans: Yes.

This question arose in Pashupati Nath Sukul Vs Nem Chand Jain (AIR 1984 SC 399). The
Supreme Court held that the members of the newly elected legislative assembly became members
of that assembly as soon as the assembly was constituted by the Election Commission by its
notification under Section 73 of the RP Act 1951, and such members could participate in all non-
legislative activities, including the election to the Council of States, even before taking their seats
in the assembly.

This view was reaffirmed by the Supreme Court by its order of 6 January, 1997 [Madhukar Jetly
Vs Union of India and Ors-1997(11)SCC III].

(2) Whether the provisions of the Tenth Schedule to the Constitution relating to
disqualifications on the ground of defection are applicable to open voting at elections to
Council of States?

Ans: No.

The Supreme Court in its judgment dated 22 August 2006 in the matter of Kuldip Nayar Vs
Union of India and Ors (AIR 2006 SC3127) observed that ‘The contention that the right of
expression of the voter at an election for the Council of States is affected by open ballot in not
tenable, as an elected MLA would not face any disqualification from the Membership of the
House for voting in a particular manner. He may at the most attract action from the political
party to which he belongs.’

(3) Whether an elected member of a state legislative assembly, whose election has been set
aside by the State High Court on an election petition, but in whose favour a conditional
stay has been granted by the Supreme Court during the pendency of his appeal,
permitting the member concerned to sign the assembly’s attendance register but not
permitting him to take part in the proceedings of the House, can vote at the elections to
the Council of States or the State Legislative Council?

Ans: No.
The Supreme Court, clarified their order of 27 October 1967 (Satyanarayana Mitra Vs
Bireswar Ghose Appeal No. 1408 (NCE) of 1967) that the member concerned should not be
allowed to participate in the election to the Council of States. Thereafter as a rule, no such
member of any State Legislative Assembly has been permitted to either propose the name of
any candidate or to vote at any election to the Council of States or State Legislative Council.

(4) Whether an elected member of a state legislative assembly, whose election has been set
aside by High Court on an election petition, but the Supreme Court grants an absolute
stay of the High Court’s order, can vote at the elections to the Council of States or State
Legislative Council?

Ans: Yes. In such case the order of the High Court shall be deemed never to have taken affect
under Section 116B(3) of the RP Act, 1951, and the member concerned shall continue to enjoy all
rights and privileges of a member of the legislative assembly without any fetters, including his
right to participate in election to the Council of States or State Legislative Council.



(10)Whether nomination paper can be sent by post or through any other means of
communication, like fax or e-mail?

Ans: No. Nomination cannot be sent by post or through any other means of communication, like
fax or e-mail [see Hari Vishnu Kamath Vs Gopal Swarup Pathak 48 ELR 1]

(11) Whether the notice of withdrawal of candidature can be revoked?

Ans: No. Once a candidate has given notice of withdrawal of candidature in the prescribed
manner, he has no option or discretion thereafter to withdraw or cancel his said notice [s 37(2)
read with Section 39(2) of RP Act 1951].

(12)The term of certain elected members whose names have been included in the electoral
rolls pertaining to the Local Authorities Constituencies, end before the last date of filing
nominations. Should their names be removed from the final rolls as their term is going
to end before the last date of filing nominations?

Ans: The Hon’ble Supreme Court of India held in Baidyanath Panjiar Vs Sitaram Mahato (AIR
1970 SC 314) and Narendra Madivalapa Kheni Vs Manikrao Patil and Ors (AIR 1977 SC 2171)
that no deletion or inclusion is permissible after 3.00 P.M. on the last date for making nomination
in a constituency where election is being held and the electoral roll becomes final at that hour for
the purpose of that election.

The name of such elected members whose term will end before the publication of the Final Roll
pertaining to the Local Authorities Constituencies, shall be removed before 3.00 P.M. on the last
date for making nomination, as such deletion is not permissible after 3.00 P.M. on the last
date for making nomination.

(13)The term of certain elected members of the Local Authorities will end after the last date
of filing nominations pertaining to the Local Authorities’ Constituencies, but before the
poll date. In such cases, though their names appear in the final roll, whether we can
disallow them from casting their vote on the poll day as they have ceased to be members
of the Local bodies on the day of poll?

Ans: In this case, although the names were in the rolls, since they are not members of local
authority on the day of poll, they are not eligible to vote in the election. They should not be
permitted to vote, as only members of local authorities can vote under Article 171(3)(a) of the
Constitution.

(14)In some cases new members have come after the last date of filing nominations. Can
such names be added in the electoral rolls, who did not exist in either draft roll or the
final roll, but who are members as on the day of Poll?

Ans: The Hon’ble Supreme Court of India held in Baidyanath Panjiar Vs Sitaram Mahato (AIR
1970 SC 314) and Narendra Madivalapa Kheni Vs Manikrao Patil and Ors (AIR 1977 SC 2171)
that no deletion or inclusion is permissible after 3.00 P.M. on the last date for making nomination
in a constituency where election is being held and the electoral roll becomes final at that hour for
the purpose of that election.

The name of such new members shall not be included in the electoral rolls, who come after the
final roll publication, as no such inclusion is permissible after 3.00 P.M. on the last date for
making nomination.

(15) How many affidavits, a candidate has to file with his nomination papers?

Ans. Only one in Form 26.



(22)In case any voter changes his/her choice by cutting the earlier choice, will such ballot
paper be liable for rejection?

Ans: If any voter changes his/her choice by cutting the earlier choice, which disclose his identity
or he can be identified by such mark or writing, rule 73(2)(d) of the Conduct of Elections Rules,
1961 will be applicable rendering such ballot paper liable for rejection.

(23)Whether the list of electors to be maintained under section 152 of the Representation of
the People Act, 1951 can be amended to include the name of newly elected member of
state legislative assembly after the date of notification of election to the Council of States
or even after the last date of filing of nomination?

Ans: In case when a member gets elected to the Legislative Assembly at a bye-election, result of
which is declared after the date of notification of election to the Council of States or even after the
last date of filing nomination, the name of newly elected MLA should be included in the list of
members maintained under Section 152 of the RP Act, 1951. Further, he shall then be entitled to
vote at the election to the Council of States if the poll is taken after the date of his election as
MLA. '

This instruction is also applicable in the case of elections to Legislative Council by MLAs.

(24)Whether a person can vote at any election if he is confined in a prison, whether under a
sentence of imprisonment of transportation or otherwise, or is in the lawful custody of
the police?

Ans: No. The provisions of Section 62(5) of the Representation of the People Act, 1951 provide
that no person shall vote at any election if he is confined in a prison, whether under a sentence of
imprisonment of transportation or otherwise, or is in the lawful custody of the police.

(25) What action is required to be taken by Presiding Officer/Returning Officer in election
to Council of States, in case an elector belonging to a political party refuse to/does not
show his/her marked ballot paper to the authorised agent of his party or shows his/her
marked ballot paper to the authorised agent of other political party?

Ans: In such case the ballot paper issued to the elector shall be taken back by the presiding officer
or a polling officer under the direction of the presiding officer and the ballot paper and keep itin a
separate envelope after recording on the reverse side of the ballot paper “Cancelled-voting
procedure violates”. Provision in sub-rules (6) to (8) of rule 39A of the Conduct of Elections
Rules, 1961, shall apply in such case.

In case before taking back such ballot paper the elector dropped the ballot paper into ballot box, at
the time of counting such ballot paper, RO should first separate this concerned ballot paper and it
shall not be counted.



